ståle sørensen

Er du også liberal?

Wednesday, January 26, 2005

Kulturmanifestet

Hei. har vært veldig opptatt i det siste da jeg har jobbet med oslo venstres kulturmanifest. Jeg har limt det inn her. bare kom med kommentarer og tilbakemeldinger.
Det vil nok bli endret en del etter at styret har fått tatt en titt på det.
Her kommer det:



Venstres kulturpolitikk for Oslo kommune


Oslo en levende kulturhovedstad


Kunstens selvstendige stilling

- Oslo Venstre vil at kulturarbeidere i Oslo skal gis oppdrag, ikke bare stipender. Kunstnerne er en ressurs ikke en nødvendig utgiftspost.

Kunst er en selvstendig aktivitet. Den definerer selv sine målsetninger. Sosial- eller næringspolitiske motiver får ikke dominere dens virke. Venstre går inn for at kunstnere selv skal råde over mål og middel for sin virksomhet. I et sosialliberalt samfunn er mangfold essensen, også i kulturlivet. Et kulturliv kan aldri styres av kommune eller stat alene, men er avhengig av borgernes private initiativer.


Det offentlige rom

- Oslo Venstre vil bidra til at det etableres ytringsvegger i alle bydeler som ønsker det og gjør lovlig grafitti mulig. Veggene må kunne benyttes til alle typer ytringer.

[Dissens: Et mindretall ønsket å sette punktum etter …ønsker det. Begrunnelse: Hvem skal avgjøre hva som er lovlig grafitti? En eventuell endring her må også endres i punkt 30 nedenfor.]

Venstre ønsker en radikal oppgradering av det offentlige rom hvor kunst og kultur spiller en integrert og viktig rolle med arkitektur og funksjon. Kunstnere bør i større grad trekkes inn i estetiske og kvalitative vurderinger. Deler av de oppgaver som i dag utføres av landskapsarkitekter og arkitekter bør i mye større grad utføres i samarbeid med billedkunstnere.

Oslo Venstre vil kjempe for at Oslo kommune øker sine innkjøp av kunst og kulturprodukter betraktelig. Dette gjelder offentlige utsmykkinger, kjøp av enkeltarbeider til samlinger og offentlige kontorer samt benyttelse av musikk, teater og andre kulturelle utrykk i offentlige sammenhenger. Alle kunstinnkjøp skal være tilgjengelige for alle borgere i byen.

For Oslo Venstre er det et mål at det skapes et marked for kunst og kultur slik at kulturarbeidere kan leve av sine uttrykk.

Oslo Venstre vil fortsatt støtte en politikk som slår hardt ned på ulovlig tagging, men ønsker at det samtidig etableres ytringsvegger i alle de bydeler som ønsker det. Ytringsvegger vil fungere som lovlige grafitti-vegger hvor alle vil ha en mulighet til å ytre sine meninger offentlig.

Biblioteket er en frisone for mange mennesker. Venstre ønsker at disse frisonene rustes opp betraktelig, og fornyes i forhold til den nye medievirkeligheten vi lever i. Når det nye hovedbiblioteket står ferdig, skal det være verdens mest moderne multimedia bibliotek. Biblioteket på Vestbanen vil bli et bibliotek verden aldri har sett maken til.

Organisasjoner og grupper som arbeider på frivillig grunnlag gir et betydelig bidrag til byens kulturliv. Det er derfor viktig at denne sektoren får gode arbeidsvilkår, f eks gjennom muligheten til gratis kommunale lokaler


Kulturell infrastruktur

- Oslo Venstre vil arbeide for at Oslo kommune ved salg eller utbytte av kommunale aksjer og eiendom skal etablere et kulturfond med tilstrekkelig kapital til at det kan bidra til å gi kulturlivet et reelt løft. Fondet skal styres etter demokratiske prinsipper.

Det offentlige har et ansvar for å legge aktivt til rette for en god kulturell infrastruktur. Oslo kommune bør i større grad være med på å skape nettverk mellom forskjellige aktører og institusjoner. Oslo kommune bør bli en internasjonal aktør på kunstarenaen med utvekslingsavtaler med alle viktige kunstmetropoler i verden. Oslo bør bli et valfartssted for kultur og kunstinteresserte fra hele verden.

Oslo har også et selvstendig ansvar for at byens kunstsamlinger skal tas vare på og utvikles. Oslo Venstre vil videreutvikle Munchmuseet gjennom arkitektur, faglig kunnskap og internasjonal markedsføring. Oslo Venstre kjemper for et nytt Munchmuseum som i større grad enn i dag kan bli hjertet i kulturhovedstaden Oslo. Oslo Venstre ønsker å vurdere et helt nytt bygg for Munchsamlingen hvor samlingen kommer bedre til sin rett

Oslo Venstre vil videreutvikle Stenersenmuseet til å bli et museum av internasjonal kaliber. Når Stenersenmuseet flyttes til Vestbanen bør museet få plass og frihet til å spille en viktig rolle i byens kulturliv. Stenersenmuseet bør også ha en aktiv rolle som samtidsgalleri.


Kunst og kultur

- Oslo kommune har et ansvar for ikke å ødelegge private initiativer som Hausmania gjennom byråkrati og regelrytteri. Oslo Venstre vil bidra til at slike initiativ overlever ved økonomiske støtteordninger. Slike steder må sørge for en naturlig grad av åpenhet og utskifting av brukere for å sikre at flest mulig over tid får benytte lokalene og tilbudene.

Å skille mellom kunst og populærkultur er blitt vanskelig. Det er ingen selvfølge lenger at det som presenteres på Kunstakademiets avgangsutstilling holder høyere kvalitet enn det som framføres på en av byens rockescener. Oslo Venstre vil bidra til at også det som tradisjonelt sett har blitt regnet som populærkultur får utvikle seg. Først og fremst gjennom å stille øvingslokaler til rådighet, dernest også gjennom en liberal politikk for utelivssektoren. Underholdningskulturen skal gis gode kår. Her må det skilles klart mellom kulturpolitiske og næringspolitiske interesser. Det kan ikke være kommunens oppgave å drive skjenkestuer


Kultur og næring

- Oslo Venstre vil arbeide for at Oslo kommune tar initiativ til å etablere en design- og arkitekturbiennale i verdensklasse. Oslo skal etablere seg som senter for god design.

Det er et mål at næringslivet i større grad bruker kunst og kunstnerisk utsmykning. Venstre ønsker at det skal være mulig å gi skattelettelser når næringslivet kjøper inn kunst.

Når store områder blir utbygd, er det vesentlig for en by som Oslo at man samtidig legger til rette for kunst og kulturaktivitet allerede i planleggingsstadiet. Vestbanen, Bjørvika og Operatomten er slike områder.

Oslo Venstre ønsker å ta initiativ til en arkitektur- og designbiennale som kan bidra til å sette Oslo på verdenskartet som en nasjon for nyutvikling. Biennalen bør være et utstrakt samarbeid mellom næringslivet, kunstmiljøer, stat og kommune. Det tas sikte på at den aller første biennalen kan inneholde en boligutstilling hvor hele Oslo brukes som utstillingsrom av entreprenører og arkitekter. Tomter til formålet må sikres allerede nå.

Kinovirksomhet er viktig kulturformidling av en kunstform som både baserer seg på en kunstart og på en kommersiell industri. I dette skjæringspunktet er det nødvendig at Oslo kinematografer settes i stand til å opptre som en dyktig og profesjonell aktør også i framtiden, samtidig som andre aktører slippes til der det er naturlig.

Oslo Venstre ønsker flere kinoer med større geografisk spredning og et variert repertoar. Det må gis konsesjon til private aktører som vil operere i dette markedet.

Venstre er imot kopisperre på CD og DVD, borgernes valgfrihet må gå foran hensynet til den enkelte kommersielle aktør.


Kultur og sysselsetting

- Oslo Venstre vil at Oslo kommune skal ta initiativ til etableringen av et eksportnettverk for norske kulturprodukter som promoterer Oslo-kunstnere i utlandet.

Oslo Venstre ønsker at kommune og stat skal bidra til å hjelpe kunstnere til å leve av sitt eget virke. Det er en ønsket utvikling at kulturarbeidere som ikke finner et nedslagsfelt i det norske publikummet hjelpes til å finne marked for sine uttrykk i utlandet. Historien har vist at selv nisjeområder i norsk sammenheng, som black metal og performancekunst, kan ha et stort internasjonalt marked.

Venstre ønsker at norske kunstnere og kulturarbeidere hevder seg på den internasjonale kulturarenaen. Oslo Venstre ser det derfor som viktig at det etableres nettverk i et samarbeid mellom kommunale, statlige og private organer som kan gjøre det enklest mulig for norske kunstnere fra bredest mulige uttrykksfelt å etablere seg i det internasjonale markedet. Et slikt nettverk må kunne veie både kommersielle og kunstneriske hensyn.

Eksportnettverket vil være et supplement til OCA (Office for Contemporary Art Norway).


Barn og unge

- Oslo Venstre vil gi kulturarbeidet i skolen et kraftig løft ved sterkere satsing på musikk- og kulturskolen.

Mennesker må tidlig bli introdusert for kunst- og kulturopplevelser. Dette er et ansvar det offentlige må dele med foreldrene. Den kulturelle skolesekken er det offentliges måte å legge til rette for at barn skal få et forhold til de kulturelle ytringsformene. Det er en forutsetning at disse pengene blant annet brukes til å kjøpe inn kunst- og kulturytringer fra frie teatergrupper og utøvende kunstnere. På denne måten får vi en direkte formidling og en inspirasjon til barn og unge, samtidig som det skapes et kulturmarked der det utøvende kulturlivet kan få et bredere inntektsgrunnlag.

Barnas premisser og lyst skal være grunnlag for å lære å spille et instrument. Musikkskolen er et viktig bidrag, men ikke en forutsetning for å nå dette målet. De private musikkskolene gir også et viktig tilbud. For Venstre er det overordnet mål at alle som ønsker det skal få et tilbud, ikke at tilbudet skal organiseres på en bestemt måte.



Venstres kulturpolitikk for 2004-2007

30 punkt for en mer liberal kulturpolitikk i Oslo

1. Oslo Venstre vil arbeide for at Oslo kommune ved salg, eller utbytte av kommunale aksjer og eiendom, skal etablere et kulturfond med tilstrekkelig kapital til at det kan bidra til gi kulturlivet et reelt løft. Fondet skal styres etter demokratiske prinsipper.

2. Oslo Venstre vil at Oslo skal søke om å bli europeisk kulturby i 2011. De nødvendige forberedelsene og investeringene i kulturlivet bør startes umiddelbart.

3. Oslo Venstre vil at Oslo kommune skal inngå en målrettet satsing i samarbeid med kulturlivet, slik at Oslo kan bli en verdensmetropol for kulturaktiviteter og et valfartssted for kunstinteresserte. Oslo skal med grunnlag i dette i utstrakt grad delta i internasjonale utvekslingsavtaler for kunstnere og kulturarbeidere.

4. Oslo Venstre vil at Oslo kommune skal ta initiativ til etableringen av et eksportnettverk for norske kulturprodukter som promoterer Oslo-kunstnere i utlandet.

5. Oslo Venstre vil arbeide for at Oslo kommune tar initiativ til å etablere en design- og arkitekturbiennale i verdensklasse. Oslo skal etablere seg som senter for god design.

6. Oslo Venstre vil at Oslo skal være en friby for forfulgte forfattere.

7. Oslo Venstre vil sørge for at Oslo kommunes kulturavtale med Gøteborg gjøres mer operativ. Samtidig skal Oslos kontor i Brüssel brukes aktivt til kulturelt samarbeid.

8. Oslo Venstre vil at utbyggingen av Vestbanen skal starte umiddelbart med de planer som foreligger. Området bør få et kinosenter og statens andel bør utvides slik at det vil bli plass til Dansens hus og et Medie- og kommunikasjonsmuseum.

9. Oslo skal få et nytt hovedbibliotek på Vestbanen. Oslo Venstre vil kjempe for at dette biblioteket blir verdens fremste i sitt slag.

10. Oslo Venstre vil sikre bibliotekfilialer i alle deler av byen. Det må utredes hvordan slike filialer kan bygges sammen med andre institusjoner - offentlige eller private - for å sikre et forsvarlig driftsgrunnlag.

11. Oslo Venstre vil at Stenersenmuseet flytter til nye oppgraderte lokaler på Vestbanen. Museet bør bli Oslos alternativ til Nasjonalmuseet for kunst og bør i utstrakt grad fungere som et samtidsgalleri.

12. Oslo Venstre har bidratt til at Munchmuseet får en sterk opprusting. Det er viktig at denne planen følges opp og videreutvikles med tanke på sikkerhet. Oslo Venstre vil også vurdere et nytt bygg for Munchsamlingen.

13. Oslo Venstre forventer at Vigelandsmuseet og parken følges nøye opp med midler for restaurering og vedlikehold av kunstverk. Også andre utsmykninger i parker og offentlige rom må ivaretas på en forsvarlig måte.

14. Oslo Venstre vil arbeide for at kommunen skal støtte aktivt opp om de etablerte festivalene og samtidig være åpen for å gi hjelp til nye aktører som vil prøve seg. Kommunen skal ta initiativ til en nødvendig samordning av aktivitetene, slik at unødvendige kollisjoner unngås. Oslo Venstre understreker betydningen av at de forskjellige festivalene blir sikret sin selvstendighet.

15. Oslo kommune har et ansvar for ikke å ødelegge private initiativer som Hausmania gjennom byråkrati og regelrytteri. Oslo Venstre vil bidra til at slike initiativ overlever ved økonomiske støtteordninger. Slike steder må sørge for en naturlig grad av åpenhet og utskifting av brukere for å sikre at flest mulig over tid får benytte lokalene og tilbudene.

16. Oslo Venstre vil arbeide målrettet for et bedre samarbeid med staten om å gjøre institusjonene til aktive samspillere i byutvikling og kulturliv.

17. I Oslo skal frihet og mangfold være selve målet for kulturlivet. Det private initiativ skal gjøres enklest mulig gjennom en avbyråkratisering og forenkling av systemene rundt kulturlivet. Kulturetaten er et naturlig instrument for å få til dette.

18. Oslo Venstre vil være garantisten for at Oslo kommune sørger for god tilgjengelighet av øvingslokaler og atelierer for både skapende og utøvende kunstarter. Oslo kommune har selv en rekke bygninger som i større grad enn i dag bør klargjøres for slike formål.

19. Oslo Venstre vil at den nye kulturetaten i samarbeid med private aktører, samt kommunale kulturbygg, tar initiativ til å etablere en strategi for formidling av ledige lokaler.

20. Oslo Venstre vil at kulturarbeidere i Oslo skal gis oppdrag, ikke bare stipender. Kunstnerne er en ressurs, og må ikke sees på som en nødvendig utgiftspost.

21. Oslo Venstre vil at Oslo kommune i utstrakt grad skal kjøpe kunstverk, offentlige utmykninger, samt kulturtilbud til benyttelse i offentlige sammenhenger.

22. Oslo Venstre vil at private investeringer skal være en integrert del av Oslo kommunes kulturpolitikk. Næringslivet bør i større grad investere i kulturprodukter. Oslo kommune skal være et formidlingsledd som fører aktørene sammen.

23. Oslo Venstre vil at Oslo i høyere grad enn i dag skal støtte frie teatergrupper som danner et alternativ til institusjonsteatrene. Trikkestallen bør kunne være en scene som i større grad enn i dag kan brukes av de frie gruppene. Oslo Nye Teater bør fortsatt ha en selvskreven plass i kommunens kulturbudsjetter, og Det Åpne Teater bør spille en viktigere rolle i kommunens teatersatsing.

24. Oslo Venstre mener Oslo Nye Teater har et spesielt ansvar for å utnytte det mangfoldet av teatergrupper som finnes i Oslo i sitt repertoar.

25. Oslo Venstre vil sørge for at Oslo Domkirke blir rehabilitert. Oslo kommune må også arbeide for at staten er med på å ta et ansvar.

26. Oslo Venstre vil gi kulturarbeidet i skolen et kraftig løft. Det trengs også en sterkere satsing på musikk- og kulturskolen.

27. Oslo Venstre vil jobbe for at kommunen viser stor toleranse og åpenhet når det gjelder oppføring av nye Gudshus og forsamlingslokaler for folk med ulike religioner. Bønnerop bør i større grad enn i dag tolereres. Mangfoldet av kulturer i Oslo er et mål i seg selv.

[Dissens: Et mindretall ønsker at setningen om Bønnerop tas ut. Begrunnelse: Dette blir for detaljert og setningen har ikke noe med manifestet å gjøre.]

28. Alternativ 1, Kjell Veivågs forslag: Oslo kommune skal gi organisasjoner og grupper som arbeider på frivillig grunnlag gode arbeidsmuligheter, bl.a. gjennom muligheten til gratis bruk av kommunale lokaler.

Alternativ 2, Ronny Fagerengs forslag:
Oslo Venstre vil styrke det frivillige kulturfeltet ved å øke midlene til prosjekter samt legge til rette for rimelige øvingslokaler og kulturscener for frivillige kulturutøvere.

29. Oslo Venstre vil at Oslo kommune må legge til rette for en rikholdig kinoaktivitet med rom for både kommunale og private aktører. Her må det stimuleres til etablering av kinolokaler også utenfor bykjernen, og gis konsesjon til aktører som vil presentere alternative repertoarer.

30. Oslo Venstre vil bidra til at det etableres ytringsvegger i alle bydeler som ønsker det, og gjør lovlig grafitti mulig. Veggene må kunne benyttes til alle typer ytringer.

Labels: ,