ståle sørensen

Er du også liberal?

Sunday, February 06, 2005

Ja til EU

Har vært på Oslo Venstres årsmøte. En gledelig overraskelse var det store JA flertallet
Nesten 80% av de utsendte delegatene stemte for programforslaget som sier at Venstre anbefaler norsk EU medlemskap. Svært hyggelig!

Labels:

Wednesday, February 02, 2005

Politikerforakt og Frp

Er det rart folk har politikerforakt?

Aftenposten bringer i disse tider listen over Fremskrittspartiets løftebrudd i byråd. Ikke uventet svarer Fremskrittspartiet med en lang skryteliste over saker de faktisk har fått igjennom ved å sitte i byrådet. Forskjellen mellom viktigheten i de to listene er alarmerende. Mens Aftenpostens liste inneholder alle de store valgløftene partiet fremsatte i valgkampen så inneholder Fremskrittspartiet egen skryteliste mindre saker de antageligvis også ville hatt flertall for gjennom å arbeide utenfor byrådet. Peter N. Myhre går så langt som å si at han svelger enhver politisk kamel for å unngå at at vi får et sosialistisk styre med Rune Gerhardsen i spissen.
Fra alle oss med en litt bedre hukommelse enn en gjennomsnittlig Frp-byråd så kan det være på plass å minne om at det var Fremskrittspartiet selv som skapte denne situasjonen etter forige valg. Det bestående byrådet av Venstre, Krf og Høyre var innstillt på å fortsette, men Fremskrittspartiet kastet dette med trussel om å innføre et nytt Rune Gerhardsen regime. At Frp bedriver retoriske knep er ikke noe nytt, men det får være grenser på å føre velgerne bak lyset.
Nå sitter Frp i byrådet, men bestemmer svært lite. Vi i Venstre nøler ikke med å overstyre Fremskrittspartiet dersom vi er uenige i deres saker. Venstre var det eneste borgerlige partiet som gikk frem ved forige Oslovalg og vi skal bruke våre posisjoner til å stå knallhardt på våre kjernesaker.
Venstre har erfaring med å sitte i mindretallposisjoner, både nasjonalt og kommunalt. Vi er vant til å inngå kompromisser -også med Fremskrittspartiet. Vi holder oss allikevel for gode til å bryte våre valgløfter. Vi har stort politisk gjennomslag i dagens regjering, flere av Venstres kjernesaker innføres i disse tider. Delingsmodellen faller bort, kollektivtrafikken får rekordoverføringer og vi har tilogmed klart å presse Høyre til å gå imot bygging av forurensende gasskraftverk, på tross av at Høyre er sterk tilhenger av å bygge disse.
Aftenpostens oversikt viser at Fremskrittspartiet fullstendig glemmer sitt eget partiprogram, sine valgløfter og sine velgere i bytte mot finere kontorer i Rådhuset. Som Venstremann er jeg fornøyd med at Fremskrittspartiets politikk ikke gjennomføres. Men jeg blir også rimelig uvel av å se hvordan Fremskrittspartiets prosjekt i Oslo ikke handler om Oslo, men hvordan de gjennom sine posisjoner her kan få større kredibilitet som regjeringspartner nasjonalt.
Dette viser et misforstått syn på demokrati, lokalpolitikk og valgløfter og viser nok en gang at Fremskrittspartiet tror at politikk er noe som utføres i dagspressen, Tabloid, Holmgang og i retoriske vekkelsesmøter -ikke der politikken egentlig utføres; i Stortinget, regjering, bystyret og ikke minst byråd.
Vi i Venstre vil stå hardt på våre krav, i en fremtidig ny borgerlig regjering, eller i et nytt byråd, men vi lover også en ting til -vi vil ikke sitte i samme rgjering eller byråd som Fremskrittspartiet.


Ståle Sørensen leder Gamle Oslo Venstre, listekandidat Stortingsvalget 05

Labels: , ,