ståle sørensen

Er du også liberal?

Sunday, February 24, 2008

Det nye nasjonalmuseet til Filipstad

Av
Matti Lucie Arentz, BU representant for Venstre, bydel Gamle Oslo, medlem Kulturutvalget Oslo Venstre, billedkunstner.
Ståle Sørensen, Venstres bystyregruppe, leder Kulturutvalget Oslo Venstre, billedkunstner.

Nasjonalmuseet for kunst lider under lite egnede lokaler. Utbyggingsplaner for tomten på Tullinløkka har blitt lansert gjentatte ganger og det har blitt avholdt flere mer eller mindre vellykkede arkitektkonkurranser. Vinnere har blitt kåret, priser har blitt utdelt og tomta står fortsatt ubebygd.
Trond Giske trenerer en utvidelse og har utsatt byggeplanene inn i nok en evighet.
På tross av mye god vilje og en entusiastisk tidligere kulturminister Valgerd Svarstad Haugland synes det nå lite sannsynlig at Nasjonalmuseet skal få bygge nytt på Tullinløkka de nærmeste ti årene.
Kritikken mot planene har vært påtagelige fra første stund, noen av de kritiske røstene hevder at tomten er for liten til å huse et Nasjonalmuseum, andre mener det er umulig å bygge et moderne bygg på tomten uten å ødelegge områdets arkitektoniske kvaliteter og akser.
Det kan synes som man har valgt feil utgangspunkt for et nytt nasjonalmuseum. Ved å flikke på noe gammelt samt ved å velge en uegnet, altfor liten tomt skaper man flere problemer enn eventuelle løsninger.
Vi tror det er på tide å tenke nytt, legge gamle planer og partipolitiske stridigheter bak oss og skape en ny visjon for et Nasjonalmuseum for kunst.
Det nye nasjonalmuseet bør ligge midt i Oslos nye sjøfront og en ny bydel bør bygges rundt det. La Nasjonalmuseet være sentrum i utbygging av en helt ny bydel på Filipstad, la oss planlegge et bomiljø, forretningsmiljø og en levende bydel rundt det nye Nasjonalmuseet. La Nasjonalmuseet bli for Filipstad, det Operaen har vært for Bjørvika.
Operaen i Bjørvika har blitt nettopp den krumtappen som har gjort at utviklingen i Bjørvika har skutt fart. Samtidig har Operaen, ved å ha vært planlagt på et tidlig tidspunkt fått rom til å definere området rundt seg.
I fremtiden vil Oslos sjøfront fra øst til vest kunne huse Middelaldermuseet, Vikingskipsmuseum ved Sørenga, Oslo Akvarium, Operaen i Bjørvika, Munchmuseum, Stenersenmuseet og hovedbibliotek på Vestbanen, Museums- og skulpturpark på Tjuvodden, Sjøfartsmuseum og Folkemuseum på Bygdøy og forhåpentligvis et nytt Najonalmuseum på Filipstad.
En slik ”kulturell perlerad” vil kunne gjøre Oslo berømt og byen vil for alvor kunne kalle seg en kulturell fjordby.

Og Tullinløkka, hva skal skje med Tullinløkka?
La Tullinløkka bli et nødvendig ”pustehull” i byen, en park til glede for byens befolkning.