ståle sørensen

Er du også liberal?

Saturday, July 18, 2009

Folk flest stemmer ikke Frp

Det er trist at Vigdis Scüller leser mitt leserbrev slik hun gjør.
Jeg tilegges av henne en holdning jeg overhode ikke har og det kan synes som Scüller selv faktisk ikke har forstått intensjonen med mitt innlegg. Vigdis Scüller skriver bla: ”Med en slik ovenfra og nedad holdning til alle oss vanlige mennesker som ikke er ”kunstnere, samer, innvandrere eller forskere, er det ikke rart Venstre vaker ved sperregrensen”
Jeg undres i hvilken grad innvandrere og samer ”ser ned på folk flest”? Og I hvilken grad man kan kalle seg en del av en elite i den grad man har en kunstutdannelse eller bedriver forskning? Poenget mitt er at utrykket ”folk flest” ekskluderer en del fra det gode selskap, nettopp slik Frps politikk gjør i praksis. Scüller underbygger for meg denne teorien, men snur det hele på hodet. Fremskrittspartiets politikk innebærer et reelt angrep på en del grupper som idag ikke står særlig sterkt i velferdsamfunnet.
Kunstnere i Norge er feks en lavtlønnsgruppe, en gruppe som i liten grad innehar samme trygderettigheter som folk flest, det er en gruppe som er under sterkt press juridisk og økonomisk i forhold til velferdsordninger, visningsvederlag og generelle rammetilskudd fra stat og kommune. Den nylige Kunstnerundersøkelsen fra Telemarksforskning som nå er under evaluering av departementet viser at kunstnere de siste tyve årene har fallt kraftig tilbake i forhold til samfunnets generelle lønnsutvikling, på tross av økt salg av kunst i samfunnet generellt.
Fremskrittspartiets program og retorikk er et gjentagende angrep og en mistenkligjøring av de nne yrkesgruppen. På lignende vis angriper Frp andre grupper i samfunnet som står svakt juridisk og økonomisk, slik som alenemødre, sosialhjelpsmottagere og folk med forskjellige trygdeytelser.
Jeg ønsket i mitt innlegg å poengtere at Frps slagord ”For folk flest” aldri har vært ment å gjelde alle, men nettopp et snitt av mennesker som består av store velgermasser som egentlig har det veldig bra.
Jeg tror vi som er som folk flest og som stemmer Venstre kjennetegnes av det samme, vi har det bra, men vi klarer å løfte hodet litt i solidaritet med de som trenger det mest, de fattigste. Vi klarer også å lage ordninger som tilpasses enkeltindividet uten å stigmatisere en hel gruppe. Vi ser at ordninger som gavner kunstnere eller forskere også ofte gavner samfunnet.
Jeg stemmer Venstre fordi jeg anser det for å være et parti som styrer uavhengig av særinteresser, et parti som ikke snakker folk flest etter munnen, men retter sin politikk etter de aller svakes te i samfunnet. Nettopp slik skal et parti for folk flest –og alle andre, være.


Ståle Sørensen sekretær Drammen Venstre

Labels: ,

Saturday, July 04, 2009

For folk flest –et glimrende slagord

Jeg vil gjerne gratulere Fremskrittspartiet med glimrende valg av valgkampslagord. ”Fremskrittspartiet – for folk flest” beskriver på en innlysende måte partiets politikk og det er vel det vi har slagord til, - å klargjøre et politisk ståsted?
Frp sier at deres politikk er for ”folk flest”, altså ikke alle. Er jeg en universitetsutdannet forsker vil jeg nok ikke benevnes som ”folk flest”, heller ikke hvis jeg var en kunstner, en same, en innvandrer, en handicappet, en norsk-pakistaner, en alenemor, en sosialhjelpsmottager, en narkoman, en millionær, et geni etc. Utrykket ”folk flest” utelater ganske enkelt alle som ikke er helt som ”oss andre”. ”Folk flest” er et utrykk som deler samfunnet inn i ”oss” og ”de andre” og slagordet beskriver hvordan Fremskrittspartiets politikk utelater en del grupper av sitt gode selskap og skaper en rå politikk som gjør det ekstremt vanskeligere for mange minoritetsgrupper i Norge.
Det synes jeg faktisk er fantastisk at Frp klarer å beskrive med et ganske enkelt slagord. Gratulerer

Ståle Sørensen
Drammen Venstre

Labels: ,