ståle sørensen

Er du også liberal?

Friday, September 18, 2009

APs vrengebilde seiret

Sponheim tok sin hatt og gikk, pakket sakene sine og reiste over fjellet i sin Volvo. Men årsaken til Venstres valgkatastrofe kan neppe rettes mot Sponheim alene. Valgstrategien ble lagt allerede på Ventres landsmøte i Stavanger: et totalt nei til Fremskrittspartiet og et totalt ultimatum mot oljeutvinning i Lofoten og Vesterålen. Dette ble vedtatt med stående ovasjoner og trampeklapp samt uten motforestillinger fra delegatene. Sponheims garanti mot Frp var ikke Sponheims garanti, men Venstres enstemmige garanti mot Frp.
Som venstremedlem er jeg stolt av dette, vi sto rakrygget og stolt mot det mest ufyselige politiske partiet i Norge. Vi kjempet mot intoleranse, overbudspolitikk og populisme - og vi tapte, med hodet høyt hevet.
Årsaken til vårt valgnederlag var at Venstre ble fanget i et spill om regjeringsmakt hvor fryktens retorikk fikk råde. Frykten for Siv Jensen ble APs beste kort i valgkampen og de utnyttet dette til fulle. Aps hovedmotstander i valgkampen var aldri Frp, men sentrum i norsk politikk. Nesten enhver regjering som ikke har inkludert AP i etterkrigstidens Norge har inkludert et eller flere sentrumspartier. Aps strateger skjønte hele tiden at Siv Jensen var uaktuell som statsminister så lenge sentrum i norsk politikk nektet å støtte henne. Allikevel valgte AP å late som valget sto mellom Jens eller Jensen. Media kastet seg på en slik tabloid dramaturgi i full mondur.
I en TVdebatt med Jonas Gahr Støre sa Venstres Abid Raja ”slutt å se gjennom meg og lat som jeg ikke er her”. Støre hadde bestemt seg, i tråd med APs valgkampstrategi, å overse alt mellom AP og Frp og henvende seg direkte til Frp. En suksessoppskrift på å fjerne nyansene i norsk politikk og til slutt eleminere sentrum og enhver reell motstander til APs makthegemoni.
Abid sparket godt begge veier i politikken, slik Venstre gjerne gjør –det er klart dette ble en utfordring for Støre som ville skape en illusjon om at ”den norske modellen” sto i fare for å bli revet ned av Frp og de mer vulgære kreftene i Høyre ”iferd med å innta regjeringskontorene med Venstres støtte”. AP skremte velgere over til seg ved å lage et vrengebilde av norsk politikk.
Valget ga oss en situasjon som ligner på et et topartisystem.Vi i Venstre vil de neste fire årene vise at norsk politikk har flere dimensjoner enn blått og rødt. Sentrum vil bli gjenreist i norsk politikk, jobben starter nå og entusiasmen og kampviljen i partiet har aldri vært større. De siste dager har Venstre fått 1400 nye medlemmer –og fortsatt øker tallet. Dette viser at behovet for et grønt og liberalt sentrumsparti er sterkt.

Labels: , ,

Wednesday, September 16, 2009

Venstre trenger deg

Dette er spennende tider for Venstre. På tross av bred støtte i befolkningen rundt våre saker og stabilt høyt nivå på meningsmålinger gikk Venstre på en kjempesmell 14. september og havnet til slutt under sperregrensa.
Mye tyder på at Venstre har kommet i en skvis mellom Jens og Jensen i valget og at mange av våre velgere har valgt et annet parti for å hindre en av blokkene. Sentrum i norsk politikk er blitt skadelidende og miljøsaken er det store offeret.
Foto: Terje Cruickshank
Nå vil vi bygge opp Venstre til gamle høyder igjen og gjenreise sentrum i norsk politikk. Dette kan bli et spennede prosjekt og vi er overbevist om at vi vil lykkes. Bli med på laget og vær med å stake ut en ny kurs for Venstre, vær med å forme partiet litt mer i din retning.
Norge fortjener et større Venstre. Du kan være med å bygge det videre opp.

Vis at norsk politikk består av mer enn mørkeblå mot røde. Vi trenger et grønt og liberalt sentrumsparti!
Vær med å stans oljeutvinning i Lofoten og Vesterålen!

Elektronisk innmeldingskjema her: http://www.venstre.no/skjema/innmelding/

Eller send meg en mail på stale.sorensen@venstre.no med personalia så hjelper jeg deg å melde deg inn, du bestemmer selv hvor aktiv du vil være

Thursday, September 10, 2009

Hvem er best?

Ekspertene kan være uenige om det er SV eller Venstre som er best på miljø. I en undersøkelse fra miljøbevegelsen deler de begge førsteplassene. Ekspertene kan diskutere om det er Venstre eller Høyre som har best politikk for bedrifter og satsing på kunnskap. I en undersøkelse fra NHO er det Høyre og Venstre som troner øverst som beste næringspartier. Men ingen er i tvil om at det bare er Venstre som er skikkelig god på begge deler.
Og det er begge deler som må til dersom vi skal ta steget inn i et moderne lavutslippsamfunn med nye grønne arbeidsplasser. I valget 14. september kan du velge at den beste næringspolitikken går hånd i hånd med den beste miljøpolitikken.

Labels: , ,

Tuesday, September 08, 2009

Kaos på sosialistisk side

Det er underlig at venstrefolk stadig må forsvare eller avvise alle tenkelige og utenkelig regjeringskonstellasjoner. Vi har som eneste parti svart tindrende klart på vår politikk og regjeringsamarbeid. Vi går for en ny sentrum-høyreregjering bestående av Krf, Høyre og Venstre, dette kan bli en realitet dersom de tre partiene tilsammen er større enn Frp og valget gir et ikke-sosialistisk flertall. Vi vil ikke støtte en Frp-regjering og vi vil aktivt gå inn for å felle en slik regjering. Blir det en Frp regjering etter valget blir dette med støtte av AP. Vi stiller som eneste parti totalt ultimatum mot oljeboring i Lofoten og Vesterålen. Sagt annerledes: Vi vil ikke sitte i en regjering som går inn for oljeboring i Lofoten og Vesterålen. Dette er tindrende klare garantier. Hvorfor kan ikke de andre partiene svare like klart?
Senterpartiet: Dersom det rødgrønne flertallet faller, vil dere fortsette i en slik regjering og forholde dere til overstyring fra Krf og Venstre eller vil dere bryte ut og danne en aktiv opposisjon til en mindretalls AP regjering? Vil dere foretrekke en Sentrum-Høyre regjering eller vil dere støtte en mindretalls AP-regjering? Dersom Rødt garanterer for det rødgrønne flertallet, vil SP styre på Rødts nåde?
SV: Vil SV kunne støtte en mindretalls regjering bestående av Krf, Høyre og Venstre dersom denne fører en langt mer progressiv miljøpolitikk enn en mindretalls AP-regjering? Hva gjør dere hvis AP ikke snur i Lofoten og Vesterålen, vil dere bli sittende i en slik regjering? Og dersom ikke, hvorfor kan dere ikke love velgerne dette før valget? Er SV villige til å forhandle frem en mellomløsning om oljeboring?
Arbeiderpartiet: Dersom det rødgrønne flertallet faller, er AP villige til å styre alene på Krf og Venstres nåde? Kan AP fortsette i en regjering som går inn for varig vern av Lofoten og Vesterålen? Vil en mindretalls AP regjering søke flertall med Frp i negative miljøsaker slik de tidligere har gjort i utbygging av gasskraftverk og som fellte Bondevik 1?
Kan AP sitte i en rødgrønn regjering på Rødts nåde eller vil de forsøke å skaffe flertall med Venstre og Krf?
Dette er noen av mange spørsmål som står ubesvart i valgkampen. De rødgrønne slipper unna ved å skylde på kaos på borgerlig side men det totale kaos kan faktisk oppstå selv ved et klart rødgrønt flertall.
Det er en journalistisk blemme av dimensjoner at pressen ikke klarer å tydligjøre dette for velgerne.

Labels: , , ,

Tuesday, September 01, 2009

Venstre og Trillemarka –igjen

Gjermund Andersen sår tvil om Venstres standpunkt i saken om Trillemarka. Det er det ingen grunn til. Venstres Stortingsgruppe støtter og støttet et fullt vern av Trillemarka etter Direktoratet for Naturforvaltnings innstilling fra 2006. Senest 1.10.2007 etterlyste Venstre fortgang i saken og nestleder i miljøkomiteen Gunnar Kvassheim (V) oppfordret til et umiddelbart vern. Når vern av Trillemarka etter mye om og men ble en realitet var Venstre av de førte partiene å gratulere SV med denne miljøseieren. Det er ikke tvil om at SV skal ha æren for denne saken i regjeringen og vi i Venstre har aldri forsøkt å så tvil om dette. Sigdal Venstre har derimot hatt et noe annet syn på vern kontra frivillig vern. Venstres Stortingsgruppe har nøye vurdert innsigelsene som har kommet inn lokalt, men har hele tiden stått støtt på sitt vernestandpunkt.
Det er sunt med stor takhøyde for forskjellige meninger i et parti og vi i Venstre har en lang tradisjon for å ikke legge lokk på diskusjoner. Når det er sagt så må det også gjøres tindrende klart; en regjering med et sterkt Venstre ville gått inn for fullt og enstemmig vern av Trillemarka.

Labels: , , ,