ståle sørensen

Er du også liberal?

Thursday, January 07, 2010

Stans fyring med olje

Den enkleste og mest effektive måten å redusere dine egne utslipp av klimagasser er å bygge om oljefyren din til et anlegg som går på biobrensel.
I Drammen er svært mange hus oppvarmet med olje, ikke nok med at dette er miljøskadelig, det er også en dyr og lite effektiv oppvarmingsmetode. Både strøm, fjernvarme, ved og biobrensel kommer vesentlig bedre ut økonomisk i flere store undersøkelser. Ifølge Kyotoprotokollen er ved og biobrensel å regne som ”Co2 nøytrale oppvarmingsmetoder”. Forutsetningen er at det brennes i moderne ”rentbrennende” ovner og at lite energi går til spille.
Treverk er et resultat av en prosess hvor energien fra solen omgjøres til tremasse og hvor treet i sin levetid danner oksygen ved å ta opp Co2.
Når vi brenner tremassen frigjøres denne Co2 igjen. Forbrenningen innebærer derfor ingen nye utslipp.
Under forutsetning av en sunn bærekraftig skogforvaltning i pakt med med naturens premisser er det å ta ut biomasse til oppvarming og energi en svært miljøvennlig form for oppvarming. Når vi også tar med i betrakning at dette er rimeligere enn oljefyring er det betenkelig at Drammen kommune i skogkledde Buskerud ikke allerede baserer all sin oppvarming på biobrensel.
Drammen Venstre gjør noe med dette! I budsjettet for 2010 foreslo vi å øke bidraget til utfasing av oljefyr i kommunale bygg med 10 millioner. Målet er en fullført utfasing av oljefyrer i kommunal regi i løpet av 2012. Vi foreslo også en utarbeiding av en plan som sikrer utfasing av olje som oppvarming i samtlige private bygg i kommunen innen 2020. Venstre mener Drammens innbyggere skal nyte godt av økonomiske stimuleringspakker som gjør det mer lønnsomt å bygge om gamle oljefyringsanlegg.
Det er gledelig å se at vi har fått flertall for våre forslag og vi takker for godt samarbeid med blant annet Høyre.
Det er allikevel åpenbart behov for Drammen Venstre i bystyret. Vi trengs for å presse slike saker gjennom og vi trengs som vaktbikkje i miljøets tjeneste. Drammen blir bedre og grønnere med Venstre. Vi har nå to representanter i bystyret og fremmer med dissse to representantene svært mange gode saker. Drammen fortjener flere Venstrerepresentanter i bystyret slik at vi kan bli Norges første nullutslippskommune.

Labels: , ,