ståle sørensen

Er du også liberal?

Saturday, August 28, 2010

Få på plass en markagrense


Drammen vokser og Drammen skal vokse videre. Drammensregionen er faktisk en av de hurtigst voksende regioner i Norge målt i befolkningsvekst.
Vi i Venstre ønsker denne utviklingen velkommen og mener det fortsatt er godt om plass til flere boliger i vår vakre by. En tettere mer urban by, med boligutvikling nær de store kollektivknutepunktene er en ønsket utvikling både for miljø og for utvikling av en levende by med handel og boliger.
Samtidig kan en øket befolkningsvekst innebære en rasering av de kvaliteter som Drammen innehar. Dersom man ikke har politikere som tør å sette dagsorden når det gjelder byutviklingsgrep kan Drammen rammes av en massiv nedbygging av grønne lunger.
Vi i Venstre mener Drammen må få på plass en markagrense etter modell fra Oslo. En markagrense som klart definerer hvor byggegrensa går, en grense som sikrer friluftslivet vi er så glad i, men samtidig sikrer en urban fortetting av indre by.
I Oslo er det bredt politisk flertall om markagrensa, kun Oslo Frp har en annen politikk. I Drammen er Venstre fortsatt ganske alene om å være for en markagrense.
Oslo har også inngått samarbeid med omkringliggende kommuner som sikrer at Nord, Øst eller Vestmarka ikke bygges igjen ”fra baksiden”, et eksempel Drammen Venstre ønsker å kopiere
En markagrense betyr ikke et sammenhengende båndlagt område som ikke kan nyttes til annet enn beskuelse, men et sted hvor jordbruk og skogbruk inngår som en del av friluftsopplevelsen og hvor drifting av kulturlandskapet er en vesentlig del av hva marka innebærer. Oslomarka er tilrettelagt for jakt og fiske, slik vi også ønsker i Drammensmarka. I samenheng med en fastlegging av en markagrense ønsker vi i Venstre også en total kartlegging av hele området med det mål å sikre spesiellt verdifulle biotoper gjennom vern. Det er på tide at Drammen får en varig sikring av sine omkringliggende skogsområder, det er på tide med et størrre Venstre i Drammen

Ståle Sørensen, leder Drammen Venstre

Labels: , , ,

Tuesday, August 24, 2010

Hardangermaster i Drammen

Noen ganger må lokale interesser vike for nasjonale interesser Det vil bli umulig å fremføre en togtrasé i dette landet dersom hver enkelt grunneier skal inneha et totalt veto for å stoppe slikt. Derfor hender det at staten må ekspropiere eiendom for å sikre felleskapets interesser. Vi i Venstre mener sentralt valgte politikere må være ekstremt forsiktige med å bruke dette virkemiddelet.
Konflikten rundt monstermastene i Hardanger viser de store ideologiske forskjellene på partiene. Venstre mener at flest mulig avgjørelser skal fattes lokalt. Avgjørelser bør fattes i nær dialog med berørte parter –alltid! Arbeiderpartiet har en lang historie som et sentralistisk parti som trer nasjonale avgjørelser over hodene på kommuner og enkeltpersoner.
I Hardangersaken har regjeringen lyttet til kraftbransjen, ikke til turistnæringen, de har lyttet til oljeindustrien, ikke miljøorganisasjoner, de har lyttet til spesialister på strømforsyning, ikke spesialister i strømsparingstiltak. De har lyttet til sine egne, men ikke lokalbefolkningen i Hardanger.
Resultatet er et tragisk vedtak som vil ødelegge like mye for norsk næringsliv som det gleder andre deler av næringslivet. Et vedtak som vil ødelegge en av Norges flotteste fjorder for all fremtid. Det positive i Hardangersaken er at lokalbefolkningen har stått sammen og kjempet for sine interesser.
Men hva med Drammen?
Drammen har i likhet med Hardanger blitt overkjørt av sentrale myndigheter. En motorvei deler byen støyende i to. Jernbaneverket sløser med store arealer i indre by. Elendig arealeffektivitet preger også deler av driften ved Drammen havn. Forskjellen mellom Hardanger og Drammen er at Drammens politikere lar seg bruke av felleskapet uten å be om noe tilbake. Høyre i Drammen er en dørmatte for interesser som ønsker å bygge om Drammens indrefilet, sjøarealet, til en godsterminal som vil gjøre byutvikling mot sjøfronten umulig. Ikke nok med at Drammen ønsker å ødelegge for seg selv, Drammen legger også stor energi inn på å ødelegge for Liers planer om en miljøvennlig fjordby.
Vi i Venstre kan ikke se at Drammens oppgave enda en gang er å legge våre kommunale interesser til side for storsamfunnets interesser. Oslo kan ikke bygge sin egen fjordby ved å flytte sine uønskede containere til Drammen. Dette er plasskrevende virksomhet som i liten grad etterlater seg arbeidsplasser eller penger lokalt. Høyre i Oslo har forstått dette, Høyre i Lier er skjønt det, Høyre i Drammen lever fortsatt et liv som lakeier for staten og Jernbaneverket. Drammen har ofret nok, tiden er overmoden for en sammenhengende fjordbyutvikling av Lier og Drammen, til det trengs det mindre sentralstyring og et større lokalt Venstre i Drammen.

Ståle Sørensen, leder Drammen Venstre

Labels: , ,