ståle sørensen

Er du også liberal?

Monday, October 04, 2004

løsninger ikke dogmer

Avisene hadde i sommer en lengre serie med artikler som tok for seg forfall av bygårder og andre bygninger i Oslo. Artiklene tok for seg både privateide og kommunaleide bygg og det er ekstra trist å observere at mange av disse falleferdige rønnene befinner seg i min egen bydel Gamle Oslo.
Vi i Venstre har i lengre tid vært svært opptatt av å finne løsninger på problemene og Gamle Oslo Venstre har forfulgt flere av disse sakene for å finne frem til konkrete løsninger til gavn for alle.
Senest i vårterminen tok vi for oss St. halvardsgate 1a som er en av bygningene hvor forfallet har kommet lengst. Det finnes en stor gruppe interesseorganisasjoner som svært gjerne kunne tenke seg å overta bygningen for å anvende denne til kulturformål. Desverre ble vi nedstemt av de andre partiene i et forsøk på å omregulere tomta til kulturformål, noe som ville gjort det vanskligere å spekulere i tomtens utbyggingsverdi fra huseiers side og dermed enklere å skape nytt liv i den gamle bygningen. I spørsmål til bydelsdirektøren om hva de lokale politikere kunne gjøre med et slikt forfall var svaret vi fikk at lite kunne gjøres og at det eneste virkemiddelet bydelsdirektøren hadde i en situasjon var å politianmelde forholdet på eget initiativ.
Vi i Venstre er svært bekymret for at bydelene på denne måten står ribbet for muligheter til å gjøre noe med egne problemer. Vi har alltid kjempet for mer lokalt selvstyre og vil fortsette den kampen til bydelene faktisk får bestemme selv.
I en by på over en halv million innbyggere så synes det merkelig at enkelte sentralistiske partier mener at et bystyre skal ta seg av enver lille husrekke.
Venstre har ikke bare spillt en aktiv rolle når det gjelder lokaldemokrati, men spiller også en aktiv rolle som det store vedlikeholdspartiet. Mens SV og Arbeiderpartiet kun prioriterer disse sakene når de når avisenes spalter, så er vedlikehold av byen en prioritert sak i Venstre -alltid.
Det er selvfølgelig enklere å fiske velgere ved å love nye store kommunale praktbygg og utelate å fortelle at de samme byggene trenger vedlikehold i årene fremover, og dermed innsparinger andre steder, -slik enkelte partier har for vane.
Sosialistyrte Tromsø prioriterer for eksempel i disse tider et nytt stort rådhus til mangfoldige millioner kroner samtidig som kommunekassa blinker rødt i minus. Mot Venstres stemmer selvfølgelig.
Det blir også merkelig for et medlem av det store vedlikeholdpartiet å se på to dogmatiske fløyer i norsk politikk støte sammen i avisenens spalter i et forsøk på å vinne stemmer på vedlikeholdsetterslepet.
Sannheten er at høyresiden er dogmatisk opptatt av å selge mest mulig til private, mens venstresiden er dogmatisk opptatt av at stat og kommune skal eie alt mulig. Venstre er opptatt av de gode løsningene for borgerne, det kan være et privat tiltak eller et kommunalt tiltak. Suksessen måles i borgernes tilfredshet ikke i antall avisoppslag for eget parti.


Ståle Sørensen
leder Gamle Oslo Venstre
Medlem byutviklingskomiteen G.O.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home