ta fra de rike gi til populistene
Ta fra de rike og gi til populistene
I disse budsjett-tider florerer det med mer eller mindre seriøse regnestykker i norske aviser. Regnestykkene er ment å forklare regjeringens forslag til statsbudsjett. Vi kan for eksempel lese at regjeringen tar penger fra de fattige og deler ut pengene som skattelette til de rike.
At oppegående journalister med flere års utdannelse kan la slike påstander stå uimotsagt og uforklart kan tyde på at nivået ikke er der det skulle vært. For det første deler man ikke ut penger, man unnlater å tra de inn til staten -det er en vesentlig prinsipiell forskjell. For å forstå regjeringens politikk så må man ta utgangspunktet i dagens skattesystem som i utgangspunktet er usosialt og urettferdig.
Det er ikke slik at regjeringen gir skattelette til de rikeste utfra et system som allerede er flatt og progressivt. Dagens skattesystem gjør at de som tjener mye bidrar mest til felleskapet ikke bare i form av penger, men også rent prosentmessig. De aller rikeste derimot, de som lever av kapitalinntekter, har etter skattereformen av 1992, initiert av Arbeiderpartiet vært heldige nullskatteytere, eller har kun skattet 28 prosent av sine inntekter til felleskapet.
De aller rikeste har ikke bidratt, mens helt vanlige hardtarbeidene funksjonærer, fabrikkarbeidere og drosjesjåfører har holdt systemet oppe ved at de betaler toppskatt hvis de jobber litt overtid. -Rettferdig?
I regjeringens forslag til statsbudsjett så vil alle skattes mer likt, både de som lever av kapitalinntekter og de som lever av arbeidsinntekter. De aller rikeste og de som er alminnelig rike vil fortsatt bidra mest til felleskapet, men skattetrykket blir mer sosialt og likere fordelt.
Det er ikke slik at fordi om man bidrar mest til felleskapet så må man også bidra prosentmessig mest.
Dette statsbudsjettet er et skritt i riktig retning når det gjelder et flatere skatteregime, hvor de som har mest bidrar mest og hvor man i større grad skatter forbruk og særlig miljøfiendlig forbruk istedenfor arbeidsinntekt. En økning på en prosent i moms vil selvfølgelig også ramme de som kjøper båter for tyve millioner mer enn en fattig hvor matbudsjettet og boutgifter er den størtse andelen av totalbudsjettet. Det er halv moms på mat og en økning på en prosent her vil neppe tilsvare de helt store summer for vanskeligstillte, spesiellt ikke når prisstigningen og renta fra før er rekordlav -takket være regjeringens politikk.
Det er også feil slik pressen liker å fremstille det at dette er høyrepolitikk, dette er i stor grad venstrepolitikk. Venstre går inn for flat skatt med et stort bunnfradrag og borgerlønn som et sikkerhetsnett i bunn. Dette budsjettet er et lite skritt i en mer liberal retning, om enn aldri så lite. Det ville vært hyggelig om journalistene i Akersgata faktisk kunne bruke noen minutter på å fordype seg i partiprogrammene og de store sammenhengene -det ville hjulpet for den offentlige debatten.
Ståle Sørensen, leder Gamle Oslo Venstre
Labels: skatt, statsbudsjett
0 Comments:
Post a Comment
<< Home