ståle sørensen

Er du også liberal?

Tuesday, April 19, 2005

Riksutstillinger som alternativ til kunstmastodonten

Riksutstillinger som alternativ til kunstmastodonten

Det er ofte slik at de virkelig store dynamittkubbene ligger nederst i kassa. Slik er det også denne gangen. Mens pressen har vært opptatt av Venstres delte EUsyn og ja til vin i butikkene vil jeg som kulturpolitiker rette oppmerksomheten mot en svært viktig kulturavgjørelse som ble fattet under landsmøtet i Molde.
Venstres nye kulturprogram er svært nytenkende, ideologisk fundert og gledelig radikalt. Spesiellt vil jeg peke på landsmøtets klare standpunkt om at Riksutstillinger atter skal gjenoppstå som en institusjon uavhengig av Nasjonalmuseet. Venstres landsmøte gikk sågar inn for at det kan dannes en alternativ bevegelse til kunstmastodonten Nasjonalmuseet ved at Riksutstillinger, Rikskonserter og Riksteateret slår sammen deler av sin virksomhet.
Det kan forøvrig være mye bra ved Nasjonalmuseet og jeg stiller meg ikke uforstående til behovet for en slik slagkraftig institusjon.
Alikevel er jeg sterkt bekymret over utviklingen. En kjempeinstitusjon kan bety et snevrere kunstsyn, en kjedeligere kunstverden og et dårligere tilbud for publikum. Det ligger en fare i at en slik stor institusjon vil bruke sin makt på å skape et mer strømlinjeformet kunstutrykk som hverken gavner kunstnerne, publikum eller til sist museet selv. Med Venstres vedtak så sikres mangfoldet og Nasjonalmuseet vil få sitt alternativ og etterlengtede konkurrent.
Landmøtevedtaket vitner om at Venstre tør å gå nye veier i forhold til de store kunstinstitusjonene og tenke helt annerledes enn de andre partiene. Dette bør være en sak hvor alle som setter mangfold i kulturlivet høyt feirer med et glass rødvin, foreløpig antageligvis anskaffet på det lokale vinmonopolet...


Ståle Sørensen leder Oslo Venstres Kultur og Utdanningsutvalg
Stortingsvalgkandidat 05

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home