ståle sørensen

Er du også liberal?

Monday, May 09, 2005

Eks-stalinisten Valla

Gi til de som trenger det mest, ikke de som roper høyest

I et nylig leserbrev i Dagsavisen under tittelen «solidaritet med deg selv» fikk vi beskrevet et bilde av første mai som en feiring av verdens best betalte arbeidere i en av verdens rikeste land.
Forfatteren av leserbrevet; Øyvind Eggen, gjør flere observasjoner som er riktige. Det er mange som føler at første mai er blitt en feiring hvor særinteressene får rå og hvor «de som ingen stemme har» nok en gang blir oversett.
Eks-stalinisten Gerd Liv Valla taler om industriarbeiderne og verftsarbeiderne, men nevner ikke med et eneste ord småbedriftseiere som utfra dagens loverk ikke engang har rett på grunnleggende rettigheter som arbeidledighetstrygd, uføretrygd eller rettigheter i forhold til barnefødsel. Jens Stoltenberg snakker om de som ikke tjener til toppskatt, men han nevner ikke alle private nyetableringer som alt for ofte knekkes av en statlig byråkratisk hengemyr. Kristin Halvorsen snakker om de offentlige ansatte, men bruker ikke første mai til å snakke om de narkomane i Oslos gater, som virkelig trenger en håndsrekning. Og ikke minst snakker Siv Jensen til industriarbeiderne på Odda, men uten å nevne internasjonal solidaritet og viktigheten av å åpne for arbeidsinnvandring i Norge.
Som Venstremann mener jeg Eggen hadde et klokt innlegg og det står klarere og klarere for oss som er opptatt av solidaritet med de svake at den klassiske venstresiden bestående av LO, AP, SV og nå de siste årene også Senterpartiet på ingen måte kjemper for de sakene som var grunnen til etableringen av arbeidernes dag. Dagens partier som proklamerer seg å ha enerett på denne dagen bruker mesteparten av sin politiske energi på å fordele penger fra øvre middelklasse til nedre middelklasse -taperne er som alltid de aller svakeste av oss. De som ikke har en fagforening og ikke kan gi flere millioner til APs partikasse i bytte mot innflytelse.
Et politisk parti med repekt for seg selv bør gi til de som trenger det mest, ikke de som roper høyest. Et politisk parti med sosialt ansvar som en av sine grunnpilarer bør sette dette ansvaret foran alt -også særinteresser. Et parti som mener solidaritet er viktig bør kjempe for de narkomane, de prostituerte og de som «ingen stemme har» og ikke kaste milliarder etter store velgergrupper som klarer seg helt fint på egenhånd.
Venstre er et parti som lever opp til arbeiderbevegelsens opprinnelige krav om internasjonal solidaritet, rettferdighet og solidaritet med svake, men vi stiller oss ikke bak eks-Stalinisten Valla og Stoltenbergs "LO-stat" som i realitet vil innebære det motsatte.



Ståle Sørensen
Leder Gamle Oslo Venstre
Leder Oslo Venstres kultur og utdanningsutvalg

Labels: ,

3 Comments:

At 2:58 PM, Blogger Hemoxp said...

"..i Odda", ikkje "..på Odda"!

 
At 3:41 AM, Blogger stale sorensen said...

Takk skal du ha!
Lærerpartiet Venstre har ikke bare lærere med på laget som du ser. Du er muligens fra Odda selv?

 
At 9:55 PM, Anonymous Anonymous said...

This comment has been removed by a blog administrator.

 

Post a Comment

<< Home