ståle sørensen

Er du også liberal?

Saturday, November 26, 2005

En ny vår for Munch?

Venstre blir beskyldt for å svikte Tøyen og Oslo øst, vi blir også beskyldt for vingling og for å svike Vestbaneprosjektet.
Dagsavisen har boltret seg i beskyldningene og presterer å presentere Venstre i et særdeles dårlig lys under hele den pågående debatten rundt Munchmuseets fremtid.
Altfor lenge har Oslos politikere spilt et politisk spill med byens Munchsamling som offer. Den sosialistiske siden bruker Munchsamlingen som et gissel for å oppnå flere stemmer i de østlige bydelene. Vi i Venstre mener derimot at Munchsamlingen er altfor viktig til å brukes i et primitivt politisk spill som kun handler om egne kjernevelgere.
Vi mener at et politisk parti må kunne evaluere flere løsninger og ha en bred diskusjon innad i partiet uten å bli beskyldt for å vingle.
Munchs ettermæle fortjener politikere som søker en løsning som er best for samlingen. Dette er løsningen vi i Venstre har forsøkt å finne. Vi i Venstre ønsker en satsing på museet, vi ønsker at Munchmuseet skal få en fremtredende plass i bybildet og langt flere besøk enn dagens museum på Tøyen. Vi ønsker et nytt bygg til samlingen innen overskuelig fremtid og vi ønsker en ny vår for hele institusjonen. Vi vil se kunstinteresserte velgere i øynene om fire år og si: ja vi gjorde det rette for Munch og Oslo som helhet, ikke bare Tøyen.
Dessverre er dette lite gjennomførbart i et bystyre som kun er interessert i å bake kake for egne velgere. Når man hører AP og SV tale i saken kan det for en utenforstående høres ut som Munch malte bildene utelukkende for befolkningen på Tøyen.
Munch er for hele verden, Munch er for hele Norge, Munch er for hele Oslo, derfor er det viktig å vurdere en ny lokalisering når man samtidig vurderer et nytt bygg. Dersom AP og SV ønsker en øst-vest debatt så bør vel Groruddalen fremmes som et egnet område? Hvem trenger vel et Munchmuseum mer enn Groruddalens 100000 innbyggere?
I Venstre har museet blitt diskutert høylydt, men alltid med fokus på hva som er best for samlingen. Jeg tviler på at en lignende informativ og fordomsfri diskusjon har blitt ført i andre politiske partiers internfora.
Nå har Venstre fremmet en tredje vei, et nytt museum i Bjørvika.
Når evalueringen er klar har vi tre alternativer som kan stemmes over. Da er det opp til den sosialistiske siden om de vil vurdere saken med nye fordomsfrie øyne til beste for Munchsamlingen eller om de fortsatt insisterer på å vurdere det hele med et gammelmodig og dogmatisk øst-vest perspektiv. Jeg ønsker de lykke til med det første uten at jeg skal beskylde de for å vingle i saken av den grunn.

Ståle Sørensen
Billedkunstner, leder Gamle Oslo Venstre
Leder kultur og utdanningsutvalget Oslo Venstre

Labels: , , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home