ståle sørensen

Er du også liberal?

Wednesday, November 23, 2005

Legg ned Vinmonopolet

Den siste tiden har debatten om Vinmonopolets mangel på utsalgsteder i Oslo øst rast, østkantfolk føler seg forskjellsbehandlet. Gamle Oslo, en bydel med 35000 innbyggere har ikke et eneste vinutsalg, men har opptil flere utdelingsteder for Metadon.
Bak denne debatten finner vi også en mer prinsipiell debatt som desverre er mindre synlig i media. Debatten handler ikke om lokalisering og typisk øst-vest problematikk, men om selve institusjonen Vinmonopolet.
Innenfor dagens system står Vinmonopolet som suverene eneherskere over hvordan og hvor de ønsker å legge til rette for sine kunder. Som monopolvirksomheter flest søker de løsninger som gjør livet enkelt for dem selv og sine medarbeidere. Vinmonopolet er i en suveren stilling hvor de er høyt ønsket som leietagere i kjøpesentre da de bringer kunder til andre virksomheter samtidig er de enerådende da de ikke har konkurenter. Dette innebærer at dersom forholdene ikke ligger fullstendig til rette lar polet vær å åpne et utsalgsted. Kundene får heller flytte på seg.
Idag er det kjøpesenterkongen Olav Thon som best har forstått hvordan han bør legge til rette for Vinmonopolet og deres ønsker. Resultatet er at i flere mindre bygder og byer flytter polet fra byenes sentrum til store bilbaserte kjøpesentre, ofte eid av Olav Thon. Dette er ofte stikk i strid med de lokale politikernes ønsker.
Jeg er av den oppfatning at Vinmopolet er til stor skade for handelstanden. De få utsalgstedene som er får enorm betydning for hvor folk velger å legge lørdagshandelen sin, taperne er små butikker som ligger fjernt fra de steder som Vinmopolets ledelse ser som akseptable utsalgsteder. Jeg kan heller ikke forstå hva Vinmopopolets rolle er i et moderne samfunn. Er det slik at at det kun er staten i form av Vinmopolets ledelse og medarbeidere som som kan sørge for at det norske folk kjøper alkohol på en fornuftig måte? Hva er så logikken bak private sjenkesteder og hva i all verden er så logikken bak oppløsningen av apotekmonopolet? De private apotekene selger jo livsfarlige medisiner. I Malerbutikkene kan man kjøpe løsemidler som gir deg både rus og varige hjerneskader ved misbruk. Skal staten overta salget av dette også?
I Venstre ønsker vi et nytt regelverket rundt salg av alkohol. Kommunestyrene selv må finne ut hvordan og hvor man skal selge alkohol i sin kommune.
Som en del av en sosialliberal ideologi ønsker vi et strengt regelverk rundt dette, vi ønsker å ivareta sosialpolitiske og ruspolitiske målsetninger, men å tro at så lenge det er staten selv som står for salget så er dette ivaretatt er en lite farbar veg fremover. Som Venstremann mener jeg det ville være ønskelig om debatten rundt lokalisering av polutsalg går videre og fører til en debatt rundt selve monopolvirksomheten. Mitt klare syn er at vinutsalg i privateide butikker i kombinasjon med et strengt og logisk regelverk, med klare følger og bøter dersom dette brytes, er rett vei fremover.
I en sosialliberal stat gis borgerne frihet og ansvar til å ta å ta egne valg, men borgerne må også møtes med en hjelpende hånd dersom man gjør feil valg. Derfor ønsker vi i Venstre samtidig en storstilt satsing på rusomsorg. I motsetning til Frp ønsker vi ikke "billig sprit og tobakk", men vi ønsker et samfunn hvor frihet og ansvar går hånd i hånd og hvor monopolisme bør unngås.




Ståle Sørensen leder Gamle Oslo Venstre, med i aksjonen "vi vil ha vin, også i Gamle Oslo"
Leder kultur og utdanningsutvalget Oslo Venstre

Labels: ,

2 Comments:

At 4:12 PM, Blogger Mathias said...

Dette er da litt merkelig holdning, dere som var i regjering med Krf, dere hadde vel ikke fått mye gehør dersom dette hadde blitt tatt opp under Bondevik II regjeringen. Det er jo større sjanse for at man får innfridd ditt ønske nå da finansministeren bor på Grünerløkka. Imidlertid var jo første avsnitt ganske ironisk og morsom.

 
At 12:11 AM, Blogger stale sorensen said...

I min egen bydel var det AP,SV og RV som stemte mot Høyres forslag om å be polet bli på Helsfyr. Disse partiene mente at dette kunne polet og staten bestemme selv.
SV, AP, RV og Krf har en hellig allianse i alkoholoverformynderi i min egen by. Slik er det også i mange andre norske byer. Om Halvorsen bor på Grünerløkka påvirker tydligvis ikke hennes eget lokallag til å kjempe mot uteservering på Løkka. Krf får altfor mye pepper for norsk alkoholpolitikk, synderne sitter også rundt andre bord

 

Post a Comment

<< Home