ståle sørensen

Er du også liberal?

Sunday, November 27, 2005

Regjeringens kultursvik

Den rødgrønne regjeringen gikk til valg med et sterkt fokus på kulturpolitikk, -det ble lovet et ”kulturløft”.
Når nå kulturbudsjettet foreligger er det mange som føler seg sveket av kulturminister Trond Giske.
Vinnerne i budsjettet er de store, synlige medieprofilerte aktørene som film og scenekunst. Ikke minst journalistene selv har fått mye støtte av den nye rødgrønne regjeringen.
I tillegg kan rallyfolket kose seg med en god pott penger til prøve-VM i rally. Resten av budsjettet er preget av null satsningsområder og ingen uttalt visjon.
Når vi i tillegg tar i betrakning at Trond Giske klarer å presse gjennom det å legge det planlagte Rockmuseet til sitt hjemfylke Trøndelag og ikke Oslo, blir bildet komplett.
Selve kulturløftet fremstår som et løft for å holde Trond Giske selv i maktens korridorer og etter hvert føre han videre opp i andre og mer ”viktige” posisjoner.
Giske vet at deler av kulturlivet er svært talefør og opinionsdannende, ved å gi mest til disse kjøper han seg velvilje også fra andre deler av kulturlivet. Gjennom støtte til rally-VM bidrar han til å skape kredibilitet utenfor selve kultursfæren og det i et fylke hvor Arbeiderpartiet tradisjonelt har mange støttespillere. Gjennom å sende Rockmuseet til Trøndelag sørger han for å ”sende en gave hjem” til de som sendte han på tinget.
Var det det kulturnorge ønsket seg da de stemte på ”kulturkameratene”?
Trond Giske akter å bruke kulturdepartementet som et stupebrett for sin egen karriere,
heldigvis drysser det av ren tilfeldighet litt over enkelte gode formål også. Spørsmålet er om den store taperen i dette maktspillet vil være de Giske ikke har bruk for i sin egen karrierestige?
Det var vel ”kulturløft” regjeringen lovte og ikke et ”kjendisløft”?

Ståle Sørensen billedkunstner
Leder Kultur og utdanningsutvalget Oslo Venstre

Labels: , , ,

2 Comments:

At 4:05 PM, Blogger Mathias said...

At Rockemuseet blir lagt til Trondheim og ikke Oslo, er jo bare rett og rimelig, så mye som finnes der fra før. Dessuten, er man misfornøyd, skyldes det hovedsakelig at de hadde 3 uker på seg på å forandre Bondevik regjeringens opprinnelige budsjett, men til neste år bør det bli "andre boller" det er jeg enig i. Dersom ikke, bør man ta kontakt med Giske.

 
At 12:05 AM, Blogger stale sorensen said...

Problemet ligger i at regjeringen allerede innfrir sine løfter, det er et løft til kultursektoren i årets budsjett. Problemet er at når vi ser hva dette løftet går til så er ikke dette i samsvar med egne løfter.
Giskes visjon er ikke for kulturen, men for seg selv. Når det gjelder rockemuseet i trøndelag så er dette MYE dyrere enn det som var planlagt i Oslo. Dette innebærer at en mye større del av "kulturløftet" vil gå med til dette uten at kvaliteten øker med utgiftene. Store deler av fagmiljøet -også utenfor Oslo mener at ikke bare var Olo en billigere løsning, det var også en bedre løsning!
Det samme ser vi i samferdselsektoren, regjeringen bruker store midler på å satase på gammeldagse og dårlige løsninger og har et dogmatisk forhold til komnkurranseutsetting. Dette fører til at en større del av samferdselsbudsjettet bindes opp i utgifter som ikke gir reelle reultater. Det hjelper lite med 1% av Nasjonalbudsjettet når kultureffekten uteblir. Det hjelper lite med store overføringer til jernbanen når man ikke gjør noe med jernbanens systemproblemer

 

Post a Comment

<< Home