ståle sørensen

Er du også liberal?

Friday, July 29, 2005

I SVs verden

I SVs verden


SV har i det siste hatt tre kjappe, populistiske forslag som viser at de lever...vel, om ikke i sin egen verden, så i hvert fall med en noe alternativ virkelighetsoppfatning.
- Først vil de kjøpe tilbake Telenor. De med minimal kunnskap om nærlingsliv og aksjemarkedet vet at dette blir vanskelig, dyrt og gir dårlige resultater for sluttbruker. Fakta er at det vil koste ca. 46 milliarder, altså det dobbelte av det regjeringen har gitt i skattelettelser de siste fire årene. 46 milliarder er også mer enn prisen på å få gjennomført hele Venstres program, både med langsiktige intensjoner som borgerlønn, og mer direkte mål som varm skolemat, satsning på ADHD-barn og tannlegeregninger som en del av egenandelssystemet. Men for SV later det til å ha større verdi å sørge for at staten kan være med å konkurrere om levering av SMS- og teletjenester.
- Deretter vil de forby svartebørssalg av billetter - lykke til! Et godt eksempel på sosialistisk overformynderi, men også et eksempel på et forslag som er fullstendig umulig å gjennomføre i praksis. Og hva hvis jeg har billetter til cupfinalen, men min datter blir alvorlig syk slik at jeg ikke kan reise? Skal jeg bare la være å selge dem, da? Venstre mener at visse ting er det faktisk mulig å overlate til markedet. Selv om svartebørssalg ikke nødvendigvis er ønskelig, vil man neppe komme noen vei med et forbud.
For det tredje vil de forby avvikling av lønnsomme selskaper - ja, da er det bare å blåse opp kostnadene, legge inntektene til morselskapet og legge ned det "ulønnsomme" selskapet. Verre er det ikke. Venstre vil legge til rette for opprettelse av nye mindre selskaper, redusere byråkratiet og gi næringslivet rammebetingelser som gjør at de faktisk ikke ØNSKER å legge ned selskaper de tjener penger på.
SV står for et alternativ som representerer en viss porsjon idealisme, men realismen later de til å være mer måteholdne på. Venstre står for idealisme og nye idéer, men samtidig for et realistisk, styringsdyktig og individorientert alternativ.
Og valget, det er ditt.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home